Maridatge de vins i formatges Catalans

Data de publicació: Jan 22, 2013 2:28:18 PM

Aprenem i gaudim dels vins i formatges CatalansData: divendres 22/02/2013

Per al proper divendres 22 de febrer de 20:30 a 23:00 hem organitzat un Tast de Vins i formatges Catalans, dirigit per profesionals del Celler del Cava, on podrem apreciar l’equilibri de parelles perfectes de formatge+vi que aconsegueixen que l’un no tregui protagonisme a l’altre.

Descarregat el Cartell de l'activitat per veure tota la informació.

L'activitat es composa d'una part introductòria al món del tast del vi i el maridatge amb formatges, seguida del tast de 5 vins Catalans cada un acompanyat d'un formatge Català que el complementa sense restar-li protagonisme. Finalment farem un pica-pica acompanyat dels vins tastats.

Aquesta activitat es realitzarà al menjador de l'escola i té un cost de 25€. Les places son limitades i cal apuntar-se i fer el pagament a les secretaries de l'escola fins el 14 de febrer.

Crònica:

Aquest any, els pares i mares apassionats del vi hem gaudit de 5 propostes de maridatge entre vi català i formatge que ens han preparat els professionals del celler del cava.

La vetllada va començar amb una explicació de l'origen del vi i una introducció al tast, per finalment passar a una explicació més concreta del tast que anàvem a realitzar, amb una explicació profunda de la relació entre formatges i vins a l'hora d'ajuntar-los, en especial va aprofundir en la reacció que produeix l'àcid làctic a les papil·les gustatives de la llengua, ja que tant el formatge com vi en tenen (si si, el vi té àcid làctic), i donat que aquest és el motiu pel que un vi por tenir un gust diferent al acompanyar-lo d'un formatge si no s'escull bé la combinació. En aquest enllaç d'alimentària podeu trobar una bona guia per escollir el formatge adient a cada beguda. 

Seguidament vàrem realitzar el tast a cegues, és a dir que ningú sabia de quins vins i formatges es tractava, i vàrem anar tastant les parelles seguint els següents passos:

D'aquesta manera, als punts 1 i 3 apreciem els sabors del vi i el formatge per separat, mentre que al 4 i al 7 observem l'efecte que té l'un sobre l'altre. D'aquesta manera vàrem anar veient exemples de dominància del vi, dominància del formatge i, és clar, d'equilibri perfecte. Mentre els anàvem tastant vàrem anar provant d'endevinar els vins i els formatges, algú es va apropar però no era fàcil endevinar-los. Per ordre de tast, aquestes son les parelles que ens varen preparar:

FAUNUS D.O.: Montsant Varietats: Ull de llebre, Syrah, Merlot i Carinyena Criança: 9 mesos en botes de roure americà i francès PVP (aprox.): 12 €Web oficial

TRONCHONOrigen: València

Varietats: 60% Cabra, 40% Vaca 

Curació: 4 o 5 mesos

+ informació 

LAGO YETSAN

Origen: La Mancha

Varietats: Min. 75% Vaca, Min. 5% Ovella, Min. 5% Cabra 

Curació: Semi curat 

SEÑORA CARMEND.O.: Terra Alta Varietats: Garnatxa Negre Criança: 12 mesos en botes noves de roure francès PVP (aprox.): 24 €Web oficial 

EMBRUIXD.O.: Priorat Varietats: Garnatxa, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Carinyena Criança: 14 mesos en botes de roure francès PVP (aprox.): 19 €Web oficial 

SANT GIL D'ALBIÓOrigen: Olot

Varietats: Cabra 

Curació: 2 mesos de maduració

+ informació

ALBET Y NOYA COLLECTION SYRAHD.O.: Penedes Varietats: Syrah Criança: 14 mesos en botes de roure francès PVP (aprox.): 17 €Web oficial 

OVEJA AL ROMERO MONT-BRÚOrigen: MoianésVarietats: Ovella Curació: 12 mesos de maduració+ informació 

PERALADA 5 FINCAS D.O.: Empordá Varietats: Cabernet Sauvignon, Garnantxa Negre, Syrah, Merlot i Samsó Criança: 20 mesos en botes de roure (50% americà i 50% francès) PVP (aprox.): 11 €Web oficial 

TETILLA AHUMADA San Simón da CostaOrigen: Galícia Varietats: Vaca Curació: 45 dies de maduració, fumat posterior. + informació 

Un cop acabat el tast, vàrem omplir l'estómac amb embotits  truites de patates i algun formatge que altre, tot acompanyant-ho de més vi, a l'hora que comentàvem el tast i fèiem preguntes al mestre. En mig de tot això vàrem sortejar una ampolla de Gran Claustro 2005.

I finalment algunes fotografies de l'esdeveniment:

Toni Casco