Activitats‎ > ‎

Maridatge de vins i formatges Catalans

22 de gen. 2013, 6:28 publicada per AMPA Karmel   [ actualitzat el 13 de març 2013, 10:13 ]
Aprenem i gaudim dels vins i formatges Catalans

Data: divendres 22/02/2013

Per al proper divendres 22 de febrer de 20:30 a 23:00 hem organitzat un Tast de Vins i formatges Catalans, dirigit per profesionals del Celler del Cava, on podrem apreciar l’equilibri de parelles perfectes de formatge+vi que aconsegueixen que l’un no tregui protagonisme a l’altre.

Descarregat el Cartell de l'activitat per veure tota la informació.

L'activitat es composa d'una part introductòria al món del tast del vi i el maridatge amb formatges, seguida del tast de 5 vins Catalans cada un acompanyat d'un formatge Català que el complementa sense restar-li protagonisme. Finalment farem un pica-pica acompanyat dels vins tastats.

Aquesta activitat es realitzarà al menjador de l'escola i té un cost de 25€. Les places son limitades i cal apuntar-se i fer el pagament a les secretaries de l'escola fins el 14 de febrer.



Crònica:

Aquest any, els pares i mares apassionats del vi hem gaudit de 5 propostes de maridatge entre vi català i formatge que ens han preparat els professionals del celler del cava.

La vetllada va començar amb una explicació de l'origen del vi i una introducció al tast, per finalment passar a una explicació més concreta del tast que anàvem a realitzar, amb una explicació profunda de la relació entre formatges i vins a l'hora d'ajuntar-los, en especial va aprofundir en la reacció que produeix l'àcid làctic a les papil·les gustatives de la llengua, ja que tant el formatge com vi en tenen (si si, el vi té àcid làctic), i donat que aquest és el motiu pel que un vi por tenir un gust diferent al acompanyar-lo d'un formatge si no s'escull bé la combinació. En aquest enllaç d'alimentària podeu trobar una bona guia per escollir el formatge adient a cada beguda. 

Seguidament vàrem realitzar el tast a cegues, és a dir que ningú sabia de quins vins i formatges es tractava, i vàrem anar tastant les parelles seguint els següents passos:
  1. observar, olorar i tastar el vi
  2. netejar boca
  3. tastar el formatge
  4. tastar vi de nou
  5. netejar boca
  6. tastar el vi 
  7. tastar el formatge
D'aquesta manera, als punts 1 i 3 apreciem els sabors del vi i el formatge per separat, mentre que al 4 i al 7 observem l'efecte que té l'un sobre l'altre. D'aquesta manera vàrem anar veient exemples de dominància del vi, dominància del formatge i, és clar, d'equilibri perfecte. Mentre els anàvem tastant vàrem anar provant d'endevinar els vins i els formatges, algú es va apropar però no era fàcil endevinar-los. Per ordre de tast, aquestes son les parelles que ens varen preparar:

FAUNUS
D.O.: Montsant
Varietats: Ull de llebre, Syrah, Merlot i Carinyena
Criança: 9 mesos en botes de roure americà i francès
PVP (aprox.): 12 €
Web oficial
TRONCHON
Origen: València
Varietats: 60% Cabra, 40% Vaca 
Curació: 4 o 5 mesos
+ informació 
SEÑORA CARMEN
D.O.: Terra Alta
Varietats: Garnatxa Negre
Criança: 12 mesos en botes noves de roure francès
PVP (aprox.): 24 €
Web oficial 
LAGO YETSAN
Origen: La Mancha
Varietats: Min. 75% Vaca, Min. 5% Ovella, Min. 5% Cabra 
Curació: Semi curat 
EMBRUIX
D.O.: Priorat
Varietats: Garnatxa, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Carinyena
Criança: 14 mesos en botes de roure francès
PVP (aprox.): 19 €
Web oficial 
SANT GIL D'ALBIÓ
Origen: Olot
Varietats: Cabra 
Curació: 2 mesos de maduració
+ informació
ALBET Y NOYA COLLECTION SYRAH
D.O.: Penedes
Varietats: Syrah
Criança: 14 mesos en botes de roure francès
PVP (aprox.): 17 €
Web oficial 
OVEJA AL ROMERO MONT-BRÚ
Origen: Moianés
Varietats: Ovella 
Curació: 12 mesos de maduració
+ informació 
PERALADA 5 FINCAS
D.O.: Empordá
Varietats: Cabernet Sauvignon, Garnantxa Negre, Syrah, Merlot i Samsó
Criança: 20 mesos en botes de roure (50% americà i 50% francès)
PVP (aprox.): 11 €
Web oficial 
TETILLA AHUMADA San Simón da Costa
Origen: Galícia 
Varietats: Vaca 
Curació: 45 dies de maduració, fumat posterior. 
+ informació 
Un cop acabat el tast, vàrem omplir l'estómac amb embotits  truites de patates i algun formatge que altre, tot acompanyant-ho de més vi, a l'hora que comentàvem el tast i fèiem preguntes al mestre. En mig de tot això vàrem sortejar una ampolla de Gran Claustro 2005.

I finalment algunes fotografies de l'esdeveniment:


Toni Casco